Opruimen met succes

Door Marianne Meire
wanordeworstelen

Rommelmarkten zijn leuk, maar rommel in huis maakt moedeloos. Hoe komt het dat we zoveel moeite hebben om wanorde te lijf te gaan?

Een opgeruimd en schoongemaakt huis geeft rust en een ontspannen gevoel. Wanorde daarentegen maakt kribbig. Soms is de chaos zo groot dat geen bezem er nog langs kan. Schoonmaken gebeurt alleen nog oppervlakkig. De rommel verandert even van plaats en komt dan gewoon terug. Linda Groen verdiepte zich in het probleem en schreef er een boek over. Zoek eerst de oorzaak van die rommel, is haar devies. Al probeer je met allerhande praktische tips de chaos de baas te blijven, als je niet ook de oorzaak weggooit, verval je snel weer in je oude patroon. Die oorzaken lopen uiteen. Soms kan je door omstandigheden zoals een sterfgeval, ziekte of verhuizing tijdelijk niet opruimen. Soms zijn er omgevingsfactoren zoals verbouwingen, gezinsuitbreiding of een drukke periode op het werk. Dan heb je tijd noch energie. Als die terugkeren, komt er ook een einde aan de chaos in huis. Andere oorzaken zijn: niet kunnen opruimen omdat je het nooit hebt geleerd, het ontbreken van essentiële vaardigheden, of een totaal gebrek aan overzicht en structuur. Linda Groen: “Zodra je je bewust bent van het waarom van die bende thuis of op kantoor, kan je een oplossing kiezen en blijvend resultaat boeken.” Neem je administratie als voorbeeld. Je kan een envelop openen, de inhoud bekijken en die weer in de envelop stoppen. Om een paar dagen later precies hetzelfde te doen. Dubbel werk. Kies liever een vaste dag voor je administratie, gooi enveloppen meteen weg, zoek een eenvoudig klassement dat bij jou past. Maak het niet te ingewikkeld.

Weg met “ooit nog eens van pas”
Misschien ben je iemand die niet kan weggooien. Want “al die spullen komen ooit nog van pas”. Het is een opvatting als een andere, maar dan voor mensen met veel plaats in huis. Er bestaat een gouden regel: alles wat je het voorbije jaar niet hebt gebruikt, mag je eigenlijk wegdoen. Moeilijker wordt het als je besluiteloos bent, als emoties en herinneringen je tegenhouden om afscheid te nemen van je allegaartje. Geniet je eigenlijk wel van je verzameling? Of is er sprake van verzameldwang? Mensen die dwangmatig alles bijhouden, hechten zich fanatiek aan voorwerpen, en hun verzamelwoede is moeilijk te veranderen. Alles ligt zo een beetje te rieken, onder het stof, bewoond door ongedierte. In extreme gevallen is er brandgevaar en zelfs een risico om onder stapels oude boeken te worden bedolven. Los van de onmogelijkheid om in deze chaos schoon te maken, is dit een situatie van stilstand. Stilstand in het hoofd en in het leven. Verzameldwang vraagt om professionele hulp.
Gelukkig is het niet altijd zo dramatisch. Soms bewaren we de spullen van overleden geliefden omdat we hen op die manier willen vasthouden. Probeer de emoties achter die bewaarwoede te achterhalen, raadt Linda Groen aan. Als je bang bent om dierbare herinneringen kwijt te geraken, zijn er ook andere oplossingen. Zoals foto's maken van de voorwerpen die zoveel betekenen. De poppetjes, meubeltjes, kledingstukken en kaders. Die foto's kan je bewaren in een speciale doos met herinneringen. Veel beelden zal je dan later met plezier opnieuw bekijken. En je zal je dan wellicht realiseren dat je ze niet eens hebt gemist. Omdat je ze ondertussen hebt kunnen loslaten.

Eén plank per keer
Misschien kan je niet ordenen omdat je eigenlijk niet weet wat je moet aanvangen met je spullen. Volgens Linda Groen bestaat het gevaar dat je dan evenmin weet waar je met je leven heen moet, en is de overdaad aan rommel een grote belemmering omdat je niet toekomt aan de belangrijke zaken. De ze bewering stemt tot nadenken. Als je geen orde krijgt in je kasten, hoe krijg je dan orde op zaken in je werk en je leven? Hoe kan je nieuwe boeken of nieuwe kleren kopen als je oude in de weg liggen? De oplossing van Groen: beslis wat je wil, maak een plan en ga aan de slag. Een doel motiveert, en zeker als het gaat over opruimen. Een doel kan zijn dat je 2 meter boekenplank wil vrijmaken en alleen nog literatuur wil bijhouden. Of dat je een overzichtelijke kleerkast wil die de mogelijkheid geeft om in 1 oogopslag een outfit samen te stellen. Deel deze taak op in stukken. Eén boekenplank of kast per keer. Als je dat consequent volhoudt, zie je op termijn verrassende resultaten. Opruimen gaat vlotter als je met routine en vaste gewoontes werkt. Regelmaat creëert rust, en rust creëert weer nieuwe ruimte. Ook in je hoofd. Stel niet te veel uit. Opruimen is een werkwoord dat je volgens een eigen logica kan invullen. Maar blijf op koers en werk zoveel mogelijk met een systeem.
Kijk eens door de ogen van iemand anders naar je huis. Rommel valt vaak maar op als er onverwacht bezoek voor de deur staat. Deel je ideeën over opruimen met je huisgenoten. Hoe vaak vragen die waar iets ligt? Ofwel hebben je partner en kinderen een probleem, ofwel heeft niks in jullie huis een vaste plek. Dat kan de sfeer verpesten.

Vraaggesprek met spullen
Soms kunnen we geen afscheid nemen van onze rommel omdat we vastzitten in irrationele gedachten. Linda Groen geeft het voorbeeld van mensen die artikels of boeken bijhouden over disciplines die ze ooit hebben willen studeren. “Wil je iets studeren?” vraagt Groen. “Doe het dan nu meteen, zoek een cursus op het internet en schrijf je in. Lukt dat niet, gooi dan ten minste dat oud papier al weg.” Hetzelfde geldt voor de vele hobby's die we ooit al wilden beoefenen. Voor nutteloze verzamelingen is elk huis te klein. Er zit dan ook niets anders op dan in te grijpen. Begin met een kast en maak daarbij de volgende oefening. Je haalt er alles uit en stelt je telkens de volgende vragen: Wat is dit? Heb ik dit nodig? Hoe vaak gebruik ik het? Werkt het eigenlijk nog wel? Hoeveel exemplaren heb ik ervan? Is dit ding de ruimte die het inneemt wel waard? En tot slot, wat doe ik ermee? Weggooien? Elders onderbrengen? Teruggeven aan de persoon van wie ik het leende? Weggeven? Leg het onder geen beding terug. Als je twijfelt, gooi je het gewoon weg. Morgen ben je het vergeten.

Terug naar het overzicht

Gepubliceerd: 
gezondheidsmagazine bodytalk, 6e jaargang, nummer 70, juli 2012

 
Hartstikke bedankt voor de fijne opruimsessie. Ik ben er mee in de weer en word er gelukkig van.

Mevrouw J.